Frisk Nakke

TRIGO – smertefri på ett minutt

Forsøk denne øvelsen når du begynner å bli stiv i nakken. Øvelsen kan også gjøres uten armlener ved at du presser håndflatene ned mot oversiden av låret.

Tid: 6 x 10 sekunder
Ta et godt grep om armlenene på stolen. Trekk skuldrene ned og bakover. Press fra med armene til du har strake albuer. Hold i 10 sekunder, og slipp ned igjen.

Når du sitter på en stol uten armlener, kan du fremdeles gjøre en variasjon av Trigo-øvelsen. Plasser en håndflate på hvert lår og press ned mot lårene.

Denne øvelsen er som magi mot stramme og anspente skuldre. Den baserer seg på antagonist-lammelse: når du bruker en muskelgruppe, vil muskler som trekker i motsatt retning slappe av. Her aktiverer vi muskler som trekker skuldrene ned, og det får musklene som vanligvis trekker skuldrene opp til å slappe av. Øvelsen har vi fått av fysioterapeut Frode Skjelvan ved Trigo.

Finn årsaken til nakkeplagene, og hva du kan gjøre selv. Øvelser, råd og betryggende informasjon. Gjør som 15 000 andre og finn ut hvordan du får en sterk, avslappet og smertefri nakke – kjøp boka Frisk Nakke HER!

 

Vondt i nakken? Dette er fire gode kontorøvelser som du kan gjøre i mikropausene dine. Øvelsene er hentet fra boken Frisk Nakke.

Seks av ti nordmenn har stillesittende jobber, og det blir stadig flere. Jobber du på kontor, sitter du nesten 2000 timer hvert år – bare på arbeid! Mange opplever sterke nakkesmerter i forbindelse med kontorarbeid. Her er fire øvelser som gir sirkulasjon og bevegelighet for nakke og skuldre, samtidig som du forebygger mot smerter! Har du vondt i nakken kan du gjerne gjøre en øvelse hvert femte minutt. Hver øvelse tar kun 5-10 sekunder.

Øvelse 1. Ta ut bevegelsen i nakken.

Gå rolig igjennom alle bevegelsene som du kan gjøre med nakken din. Ta ut så mye som kjennes naturlig. Start med å ta et dypt nikk med hodet før du ser så høyt opp i taket som du klarer. Se deg så over hver skulder, før du avslutter med å tilte hodet til hver side.

Øvelse 2. Kjempestrekk.

Fold hendene, strekk dem over hodet og se opp. Albuene skal være strake, håndflatene pekende oppover. Ikke len deg bakover, men prøv å holde armene i linje med hodet. Hold denne stillingen i fem sekunder og slapp av i magemusklene. Husk å puste mens du strekker ut.

Øvelse 3. Bjørnestrekk

Strekk armene så langt ut til siden som du klarer. Når du er blitt så lang som du klarer, roterer du hendene rolig først den ene veien og så den andre.

Øvelse 4. Himmel-løftet

Se for deg en tråd som kommer ned fra himmelen og trekker hodet ditt lett oppover. La tråden trekke deg så langt opp som du føler er behagelig. Slapp av i denne stillingen i fem sekunder.

Finn årsaken til nakkeplagene, og hva du kan gjøre selv. Øvelser, råd og betryggende informasjon. Gjør som 15 000 andre og finn ut hvordan du får en sterk, avslappet og smertefri nakke – kjøp boka Frisk Nakke HER!